Huttendorp

Kinderen zijn er vaak dol op: hutten bouwen, zandtorens maken of in bomen klimmen. Mijn ouders begrepen dat. Daarom kochten ze een stacaravan in de omgeving van Overberg. Elke vrijdagmiddag, nadat mijn vader thuis was gekomen van zijn werk, vertrokken we direct naar dit paradijs. Poes en kinderen op de achterbank, moeder voorin met een soeppan tussen de voeten geklemd, zodat we na aankomst direct konden aanvallen.

Lees meer...

Wikken en wegen

IJssel en Lekstreek 12 juni 2019

Ik heb er goed over nagedacht, alle voors en tegens opgeschreven, sommige argumenten weer doorgekrast en aangevuld met nieuwe. Om helemaal zeker te zijn toerde ik met de auto verschillende keren over de Haringvlietbrug naar het eiland Goeree-Overflakkee. In een klein dorp staat een mooi dijkhuis te koop dat telkens als ik voor de deur sta lijkt te schreeuwen: ‘Koop mij!’

Lees meer...

Gitaar

IJssel en Lekstreek 17 april 2019

Binnenkort wordt hij 78 jaar: Bob Dylan. Voor diegene die net als ik fan zijn van de muzikant kan hij nooit oud genoeg worden. Ik hoop zelfs stiekem dat hij onsterfelijk is. Wat natuurlijk onzin is. Bob Dylan geboren als Robert Allen Zimmerman, is ondanks zijn talent ook maar gewoon een mens.

Lees meer...

Volkstuin

IJssel en Lekstreek 3 april 2019

Het geluid van kerkklokken drong mijn woonkamer binnen. In een tempo passend bij een rustdag kleurde motregen de balkontegels donker. Ik besloot desondanks de fiets te pakken en naar nergens te gaan. Het werd geen lange tocht. Op tien minuten afstand van huis hoorde ik een sissend geluid. Een blik achterom maakte duidelijk dat de fietstocht veranderde in een wandeltocht. Zo kwam ik langs het volkstuinencomplex ‘Nut & Genoegen’, gelegen aan de rand van het Schollebos. In één van de tuinen zag ik een man driftig spitten. Zijn gekromde rug deed me denken aan mijn vader.

Lees meer...

Verliefd

IJssel en Lekstreek 6 maart 2019

Ik miste ze al een paar dagen en voor een tobberd als ik ben leverde dat de nodige hoofdbrekens op. Was ik niet goed genoeg voor ze geweest? Ze hadden toch voldoende eten gehad? De vetbol slingerend aan de seringenboom leverde het bewijs van wel, het netje was nog goed gevuld. Voelden ze zich misschien teveel nadat bouwvakkers met hun luide stemmen en drillende boren mijn balkon innamen voor een opknapbeurt van de muren? De vragen tolden door mijn hoofd, een antwoord bleef uit. De winterkoning was samen met vriend pimpelmees vertrokken naar een voor mij onbekende bestemming.

Lees meer...

Taxi

IJssel en Lekstreek 20 februari 2019

Het verjaardagsfeest zou ’s middags beginnen en tot in de vroege uurtjes voortduren zo stond op de uitnodiging. Vooral het tijdstip van huiswaarts keren maakte dat ik op de heenreis voor de bus koos, terug was een taxi de oplossing. Bijkomend voordeel, er kon gedronken worden.

Lees meer...

Uitverkoop

IJssel en Lekstreek 6 februari 2019

Wat in het dagelijks leven als een leugen wordt beschouwd ziet de schrijver als artistieke vrijheid. Zo zijn veel verhalen die ik in de ik-vorm opteken lang niet allemaal door mij persoonlijk beleefd. Welnee, zo’n dolle boel is het nou ook weer niet in Huize Dijkgraaff. Net als andere auteurs laat ik me af en toe inspireren door wat ik hoor of zie waarna ik de waarheid een beetje geweld aandoe. Zo heb ik ook volgend verhaal, opgepikt van een stel Capellenaren, enigszins aangepast.

Lees meer...

Onzeker

IJssel en Lektreek 23 januari 2019

Niets vraagt méér om de juiste uitdossing dan een nieuwjaarsreceptie. Zo’n bijeenkomst draait tenslotte niet alleen om het overbrengen van de beste wensen, er wordt ook druk genetwerkt. ’t Is daarom wel fijn als de eerste indruk gelijk de juiste is. Nu is het geval dat ik door onzekerheid altijd betwijfel of ik dit soort bijeenkomsten wel wil bijwonen. Meestal ga ik alleen, wat niet alleen de entree bemoeilijkt, begin ook maar eens spontaan een praatje met een onbekende feestganger. Laatst heb ik de binnenkomst driemaal overgedaan. Mensen die dat toevallig hebben gezien – vermoedelijk niemand want dat is het nare, terwijl ik me énorm druk sta te maken word ik totaal niet opgemerkt – zullen vast gedacht hebben: ‘Wat is dat voor mal mens?’ Het zou dus meteen een eigenaardige eerste indruk zijn geweest … 

Lees meer...

De overgave

IJssel en Lekstreek 9 januari 2019

Nog voordat ik mijn tanden in een oliebol zette ontving ik het eerste bericht; via mijn e-mail waarvan het adres schijnbaar in verkeerde handen is gekomen. U krijgt ze vast ook wel, spamberichten. Nu heb ik de rare gewoonte om ze, tegen beter weten in, te lezen. Dus klikte ik op de link et voilà, op beeld verscheen – gelukkig! – geen hacker maar een reclameboodschap, afkomstig van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U snapt dat ‘huppeldepup’ verzin ik ter plekke. In het echt stond er een reeks getallen waarvan ik geen hout snapte.

Lees meer...

Tijdelijk

IJssel en Lekstreek 12 december 2018

In heel Nederland zijn ze al te vinden: pop-upstores. U kent het concept waarschijnlijk wel. Pop-upstores zijn winkels die opeens in het straatbeeld verschijnen. Vaak duiken ze op in lege panden. De inhoud van dergelijke winkels kan op verschillende manieren worden ingevuld. Zo kunnen er producten als kleding of make-up worden verkocht, komen er in sommige kunstexposities, of settelt een restaurant zich op de tijdelijke locatie. In het bijzonder voor startende ondernemers is het dé kans om te toetsen of het product dat zij aan de man willen brengen enig kans van slagen heeft. Het is niet uitzonderlijk dat een pop-upstore zo’n succes is dat de eigenaar zich permanent vestigt.

Lees meer...

Naald en draad

IJssel en Lekstreek 28 november 2018

Truien, vesten, pullovers, sjaals. Wat ik al niet gehaakt heb, de lijst is eindeloos. En sinds Hollywoodsterren hun handwerkjes openlijk delen op de sociale media is het weer helemaal hip! Ik vergeet trouwens bij mijn opsomming pannenlappen te vermelden. Witte pannenlappen met een rood randje. Op de huishoudschool gemaakt speciaal voor Moederdag. Was deze opleiding toch nog ergens goed voor want verder zijn huishoudelijke taken niet aan mij besteed. Het moet, maar verder…

Lees meer...

'Samen'leving

IJssel en Lekstreek 14 november 2018

Ze maken graag een praatje met bezoekers van sportverenigingen, de Bieb of de Voedselbank. Patiënten van het IJsselland Ziekenhuis en bewoners van Hospice IJsselOever worden door ze verzorgd en bij de Wijkwinkel helpen ze met de administratie of belastingaangifte: de vrijwilliger. En dit is nog maar een zeer kleine greep uit de vele instellingen waar u deze groep waardevolle mensen ontmoet. Geheel belangeloos of tegen een geringe onkostenvergoeding geven ze inhoud aan het woord samenleving. Ik vraag me dan ook af wat er zou gebeuren als deze mannen en vrouwen er de brui aan zouden geven.

Lees meer...

Comeback

IJssel en Lekstreek 31 oktober 2018

De broekband moest lager, lager, laagst. De onderbroek hoger, hoger, hoogst. Niets zo stoer als het showen in wat voor kek peperduur merk de billen gestoken werden. Zo jammer dat er meestal véél meer te zien was dan de wezenloos grote letters van Dolce & Gabbana of Hilfiger. Honderden, nee duizenden ‘loodgietersgleuven’ heb ik voorbij zien komen. Sexy? Tja, daarover verschillen de meningen. Als u het strikt aan mij vraagt, ik ben blij dat er andere tijden aanbreken. Blij dat het model spijkerbroek dat momenteel zijn rentree maakt qua ontwerp gelijk is aan die van de jaren zeventig.

Lees meer...

Paspoort

IJssel en Lekstreek 17 oktober 2018

Het valt mij op dat er op tv soms vragen gesteld worden waarop een antwoord compleet overbodig is. Neem deze aankondiging: ‘Mijn gast is deze 16-jarige jongen’, waarna, vrijwel in één adem volgt: ‘Hoe oud ben je?' Ook privé komt het voor dat de weg bekend is maar dat men er toch naar informeert. Zoals onlangs.

Lees meer...

Kwetsbaar

IJssel en Lekstreek 3 oktober 2018

De column die u nu leest is twee weken geleden door mij uitgetikt. En vormt het normaliter geen probleem een geschikt onderwerp te vinden, ditmaal was het een grote opgave. Maar één gebeurtenis spookte door mijn hoofd. Het vreselijke ongeluk in Oss dat een dag eerder had plaatsgevonden. De gruwelijke aanrijding dat vier kinderen het leven kostten en waarbij een 11-jarig kind en een 32-jarige begeleidster in kritieke toestand in het ziekenhuis werden opgenomen. 

Lees meer...

Mellek!

IJssel en Lekstreek 19 september 2018

Op de Bermweg sta ik te wachten tot het voetgangerslicht van kleur verspringt. In mijn hoofd klinkt het prachtige nummer Les feuilles mortes van chansonnier Yves Montand. Ik neem aan dat mijn hersenen dit lied uit het archief opgescharreld hebben omdat het past bij de tijd van het jaar. Links en rechts dwarrelen goudgele bladeren als confetti over de straat. De lucht voorspelt regen.

Lees meer...

Markt

IJssel en Lekstreek 5 september 2018

Ik mag het graag doen: de donderdagse weekmarkt bezoeken. ’t Is vaak wel met gevaar voor eigen leven want al fietsend vliegen de scooters me op zo’n geringe afstand voorbij dat ze haast aan mijn stuur blijven hangen. Nog erger zijn wielrenners in van die kekke pakjes compleet met reclame van één of andere winkelketen. Ik vraag me af, krijgen ze voor het dragen van dergelijk tenues betaald? Gratis reclame maken lijkt mij een beetje vreemd. Toegegeven, het staat wel professioneel. Soms waan ik me eerder op het parcours Luik-Bastenaken-Luik dan op de Capelseweg. Zij ook. Omkijkend, alsof ik ergens fiets waar het niet mag, zoeven ze langs me heen. Eenmaal ging het zo mis dat ik in volle vaart het struikgewas invloog! Of er iemand te hulp schoot? Welnee. Tijd kost punten …

Lees meer...

Zomerdagen

IJssel en Lekstreek 22 augustus 2018

’t Is me weer niet gelukt. Ondanks de zonovergoten dagen, het smeren met een middel dat nog net geen bak- en braadmiddel was, zijn mijn benen nog net zo wit als vóór de hittegolven. Om toch nog een beetje leuk voor de dag te komen – een korte rok schreeuwt nu eenmaal om enigszins getinte benen – sloeg ik de hand aan mezelf met een tube zelfbruiner. Het resultaat? Prachtig gekleurde onderdanen waar mee ik, tijdens de vele rokjesdagen die deze zomer ons heeft geschonken, door het leven stapte.

Lees meer...

Jubilea

IJssel en Lekstreek 8 augustus 2018

Als er één ‘cluppie’ is waar onze hele familie gillend voor opspringt, is dat Feijenoord. Natuurlijk moet de ploeg, om deze actie te bewerkstelligen, wel eerst even de bal in het daarvoor bestemde netje trappen maar dat was tijdens het laatste seizoen totaal geen probleem. De wedstrijduitslagen van de club tonen meer overwinningen dan nederlagen.

Lees meer...

Watervallei

IJssel en Lekstreek 11 juli 2018
 

De dag begon met een goed voornemen. In mijn bijkeuken staat al weken een pot verf te wachten op een kwast en vandaag zou het blik opengaan. Echter na een kop koffie was de zin totaal verdwenen. Buiten scheen de zon waardoor ik impulsief mijn fiets pakte. Op naar het spraypark dat door de Leefbaar aan de man is gebracht onder het mom dat kinderen die in armoede leven en zodoende ‘niet lekker naar de camping in Frankrijk’ gaan toch het vakantiegevoel kunnen ervaren. 

Lees meer...